[post_ad]

January 2019 Current Affairs English

January 2019 Current Affairs English

Hello friends, welcome to "gkgyansagar.inToday we will talk in this post 29 January 2019 Important Question of Current Affairs In English

Question 1. Which of the countries is the Global Trust Index?
Ans - China

☑ Global Trust Index released by "Communication Marketing firm Edelman".
According to the index, China had 67 points in 2017 and then it was at number three, while in 2018 it reached the first list with 74 points after a 7-point surge.
☑ India was at the top in terms of public confidence in the government with 72 points last year. However, after the loss of 4 points in 2018, it is at number 3 with 68 points.
☑ Indonesia is second in the list with 71 points.
UAE is at number four with 66 points and Singapore is fifth with 58 points.

Question 2. Which cricketer won the ICC "Mans Emerging Cricketer of the Year" award for the year 2018?
Answer: Virat Kohli

☑ Virat Kohli was honored by the ICC as the three cricketer of the year, Test Cricket of the Year, One Day Cricket of the Year, and Virat Kohli was also made the captain of Test and One Day Team of the Year.

Question 3. Which state did the top position in the medal tally of "Play India Youth Games"?
Answer: Maharashtra
Play India Youth Games
Play India Youth Games

☑ Maharashtra has topped the medal tally of India Youth Games -2019, complete with 228 medals in Pune on Sunday.
☑ Maharashtra won the highest number of Pachisi Gold 62 Silver 81 Bronze Medal while Haryana bagged 178 medals in second place.
☑ Delhi finished third with a total of 136 medals

Question 4. In what country was the 49th annual meeting of the World Economic Forum held?
Answer: In Davos (Switzerland)

☑ The World Economic Forum is a non-profit organization based in Switzerland. Its headquarters are in Cologne.
☑The World Economic Forum was established in 1971
☑ Its CEO is "Claus M Schwab"

Question 5. January 2019 Who was elected as the new King of the country after leaving the post of Sultan Mohammad 5th?
Answer: Sultan Abdullah was elected the new King of Malaysia on January 24, 2019

Question 6. In which city the 15th edition of Pravasi Bhartiya Divas was inaugurated?
Answer: - Varanasi (Uttar Pradesh)

☑ The Chief Guest of the Conference will be the Prime Minister of Mauritius, Shri Praveen Kumar Jagannath.
☑ Special guest will be Mr. Himanshu Gulati, a Member of the Parliament of Norway. And Mr. Kanwaljeet Singh Bakshi, Member of the Parliament of New Zealand, will be the special guest in the Youth Pravasi Bharatiya Divas on January 21, 2019.

 Question 7. In which state was the decision to make the "State Tiger Protection Force" to protect the population of tigers?
Answer: Telangana (on 22nd January)

Question 8. According to Crisil report, in which state did the top position in gross state domestic product?
Answer:  - Bihar

Question 9. World economic status and prospects 2019 by which organization was published?
Answer: United Nations

Question 10. Who got the "Women's Voice Award" at the APJ Kolkata Literature Festival?
Answer - Ranjani Murli

Question 11. Recently, the Union Cabinet approved the Memorandum of Understanding between India and the country in the field of food processing?
Answer:  - Japan

Question 12. Who is the Chief Executive Officer of Indigo Airlines recently?
Answer: RANJOY DUTT

☑ Co-founder and interim CEO of the company was Rahul Bhatia
☑ Ranjoy Dutt was earlier the Chairman of United Airlines.

Question 13. Which three people will get Bharat Ratna for the first time in India in one year?
Answer: -East President Pranab Mukherjee, singer Bhupen Hazarika and Nanaji Deshmukh

Prior to President Pranab Mukherjee, Bharat Ratna has also been received by former President Sarvapalli Radhakrishnan, Dr. Rajendra Prasad, Zakir Hussain and VV Giri.
☑ Former President Pranab Mukherjee, renowned musician Bhupen Hazarika and leader of the Sangh and social worker Nanaji Deshmukh will be given the highest civilian award "Bharat Ratna".
☑ Nanaji Deshmukh and Bhupen Hazarika will be given posthumous Bharat Ratna Award.
☑ Earlier 45 veterans have been awarded Bharat Ratna.

Question 14. When is the International Massacre Memorial Day organized in memory of the victims of the massacre every year?
Answer: 27 January

International Massacre Remembrance Day was organized on January 27 in New Delhi's Alliance Francaise New Delhi.
Due to the German government policy, the massacre of 6 million Jews and others (including the Poles) was celebrated in memory of him.

Question 15. Who won the women's singles title of Australian Open on January 26?
Answer: Naomi Osaka

☑ Japan's Naomi Osaka became the world's number one player by winning the Australian Open women's singles title after defeating the Czech Republic's Petra Kvitova in an exciting three-set contest.

Q. 26 January 2019 India has celebrated which Republic Day?
Answer: 70th

Question 17. In the Republic Day 2019, how many people have been declared Padma awards?
Answer - 112

Question 18. Who recently successfully tested "anti-radiation missile"?
Answer: DRDO.

☑ DRDO's full name is 'Development Defense Research and Development Organization'
☑ DRDO was established in 1958
Headquarters are in New Delhi.
☑ Defense Minister: - Mrs. Nermala Sitaraman
The missile capacity of this missile is 100 kilometers away.

Question 19. Where will the first Tulip garden of Uttarakhand be built recently?
Answer: - Pithoragarh

First Tulip Garden of Uttarakhand Tulip garden

☑ Indira Gandhi Memorial Tulip Park is built in Srinagar of Jammu and Kashmir
☑ Earlier this park was named "Siraj Bagh"
☑ It is Asia's largest tulip garden, spread over 30 hectare area

Question 20. Which Ministry recently launched the "RDP INDIA 2019" app?
Answer: Ministry of Defense

On the occasion of Republic Day, the Ministry of Defense launched the RDP India 2019 App to look at the parade of the country's young jaws now on mobile app.



Friends, do not forget to share this post with as many friends as possible.
  Thank you
Previous
Next Post »